Збирання картоплі та закладка на зберігання
Кожен аграрій та фермер нашої держави готується підбивати підсумок по збору врожаю у сезоні 2022. Адже питання забезпечення продовольчої безпеки України є завжди актуальним для будь-якої галузі сільського господарства. Особливо, що стосується сезону 2022, адже всі ми розуміємо наскільки непростим для нас видався цей сезон. Галузь картоплярства не стала тому виключенням.
За весь період сезону ми побували на різних фермерствах: ТОВ «Яловицька Агротехнологія», СФНВГ «Коваль», відвідали господарство «Еко-Тур», ТОВ «АФ Андріївське», ФГ «Напорівське» та ТОВ «Бровари картопля» теж гостинно зустрічали нас.
Разом ми провели сумісні заходи з картоплярами в рамках Дня поля та проєкту #КартопелькаUA, що реалізується за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО.
Кожну подію відвідав наш агроконсультант та технолог ТОВ «Агріко Україна» – Віктор Семенович Різник. Щоб надати якісну підтримку та супровід протягом всіх етапів по вирощуванню та збору картоплі.
Всі ми розуміємо, що на сезон 2022 по збору врожаю вплинуло багато факторів:
- холодна затяжна весна
- високі температури і дефіцит вологи у червні
- перепади нічних і денних температур у липні
- затяжні проливні дощі стали справжнім випробуванням у кінці серпня – вересня
У зв’язку з дощами – збирання врожаю у всіх регіонах України призупинилось на рівні 45-50% площ.
Перезволоження ґрунту в полі спричинило ряд проблем для картоплярів у такому вигляді як:
- недостатнє формування шкірки, яке підвищує рівень травмувань і затримує процес збирання врожаю
- відкриття дихалець як воріт грибкової і бактеріальної інфекції, спричинюючи розвиток гіпоксії (задухи) і загнивання бульб
- повторне відростання вегетативної маси з пазухових бруньок після знищення бадилля
- зросла небезпека загнивання бульб від зараження їх бактеріальними та грибковими захворюваннями
- запізнення із збиранням спричинило надмірні розміри бульб. Також великі бульби, особливо видовженої форми, більш схильні до механічних пошкоджень в процесі збирання
- перезволоження в комплексі з механічними пошкодження сприяє інфікування бульб грибами сапрофітами – збудниками фузаріоз, пітіозу, фомозу та спалах їх розвитку у сховищі
- використання для літньої посадки несертифікованого насіння сумнівного походження спричинило нерівномірність сходів і зрідження літніх посадок у південному регіоні України
Ми хочемо поділитись з кожним фермером коротенькими порадами, які допоможуть запобігти виникненню цих проблем та отримати якісне насіння у наступному сезоні. Отже короткі замітки до попередніх пунктів під номером (2, 3, 4, 6):
пункт 2 – наша порада в такому випадку, проводити інтенсивне вентилювання, а також просушувати бульби у сховищі
пункт 3 – цей фактор негативно впливає на перезараження вірусною інфекцією насінницьких посадок та зниження вмісту сухих речовин. А також підвищенню рівня редукованих цукрів на картоплі, призначеної для промислової переробки. Ми вважаємо, що без повторного внесення хімічного десиканту в комплексі з інсектицидом в такому випадку не обійтися
пункт 4 – на цьому етапі дуже важливим є внесення фунгіцидів Банджо, Банджо Форте, Ширлан ( д.р. флуазінам) 0,4 л/га для знищення інфекції, особливо зооспор гриба – збудника фітофторозу на рослинних залишках і в ґрунті разом з обробкою десикантом (хто не знехтував цією обробкою, сьогодні немає цих проблем)
пункт 6 – особливу увагу слід звертати на контроль механічних пошкоджень бульб комбайном та на сортувальній лінії
При збиранні врожаю у цих складних погодних умовах рекомендуємо:
- не нехтувати основними вимогами до умов збирання: шкірка сформована, бульби відділяються від стебел, сухі відмерлі столони, температура >+8° C … < +25° C, суха бездощова погода, достатня вологість ґрунту (оптимальна 20-24%), сепарація ґрунту і відсутність грудки
- необхідно продовжити лікувальний період (до 3 тижнів) для бульби (оскільки цього сезону збирання проходить при температурах, нижчих за 12…15° С). Це сприятиме кращому формуванню шкірки, загоюванню ран і мікротріщин, муміфікації хворих і підпечених в полі бульб
- ретельно відбирати гнилу та хвору картоплю при завантаженні врожаю з поля до сховища
- на етапі контролю рівня механічних пошкоджень бульб на протязі всього ланцюжка “збирання-транспортування-сортування-завантаження на зберігання” використовуйте спеціальне обладнання “електронна картопля” і хот-бокс (теплий ящик-інкубатор). З їх допомогою проводиться визначення критичних точок пошкоджень бульб і налаштування комбайна та сортувальної лінії
- при осінньому глибокому рихленні (до 45 см) забезпечило цього року відсутність вимочок та критичного перезволоження ґрунту навіть при проливних дощах. Волога працює на врожай і не створює ризику задухи, гіпоксії і загнивання картоплин
- час збирання слід планувати згідно сортового конвеєра і не перетримувати в полі врожай ранніх сортів, оскільки це призводить до проростання чи загнивання бульб, розвитку ризоктонії, сріблястої і звичайної парші, фузаріозу
- для запобігання утворенню конденсату на бульбах дельта температур у сховищі і картоплі з поля не повинна перевищувати 8° C
- протруювати насіннєві бульби після проходження лікувального періоду перед закладкою на зберігання такими засобами: Фунгазіл (д.р. імазаліл) + Ровраль Фло (д.р. іпродіон) або Максим 025 FS (д.р. флудиоксоніл).
Ми впевнені, що всі поради від ТОВ «Агріко Україна» будуть корисними для кожного фермера, та допоможуть уникнути багатьом проблемам
Але найголовніше отримати якісний результат у вигляді чудового врожаю!
З повагою, команда AGRICO
Проведення заходу стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з Міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International